Blog

Woord voor woord

Zijn ‘kinderbijbel’ was onze trouwbijbel. Met genoeg gewone bijbels in de kast, hadden we om deze gevraagd. De ouderlinge van dienst meende bij het uitreiken nog een opmerking te moeten maken over de eventuele kinderen waarmee ons huwelijk gezegend zou worden en dat we wellicht met het oog daarop voor deze bijbel hadden gekozen. Goed bedoeld, en ze had gelijk, in zoverre dat er inderdaad kinderen kwamen. Maar Woord voor woord is meer dan alleen een bijbel voor kinderen. Het helpt ook volwassenen de bijbelse verhalen op een nieuwe manier verstaan.

Vijfentwintig jaar geleden, ter gelegenheid van de Boekenweek (thema: Mijn God), had ik hem uitgenodigd in de kerk van Wijchen waar hij enkele van zijn verhalen voordroeg. Ik herinner me hem als een bescheiden en aimabele man. Onze trouwbijbel had ik meegenomen en daar heeft hij toen zijn handtekening in gezet.

Van veel van zijn verhalen heb ik als predikant dikwijls dankbaar gebruik gemaakt. Zoals van het ontroerende verhaal van Batseba, die rouwt om haar zoontje. (Je vindt het in: Als er een God is – uitgegeven in 1998) en nog van veel meer.

Dus toen ik vandaag het overlijdensbericht van Karel Eykman las, stemde me dat een beetje weemoedig.

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Harry 05/09/2022 at 22:40

    Ook al heb ik Woord voor woord niet als trouwbijbel, het gevoel van weemoed bij het overlijden van Karel Eykman is herkenbaar. Zijn (Bijbel)verhalen en gedichten helpen zelfs theologen om de Bijbel op nieuwe manieren te verstaan.

  • Leave a Reply