Blog

Vlinder

Een tijdje geleden ontving ik een boekenbon, als dank voor bewezen diensten. Dit werd mij toegestuurd in wat ik meteen herkende als een zogenaamde eerste dag envelop. De postzegelverzamelaars onder ons weten wat dat is. Zo’n envelopje wordt afgestempeld op de eerste dag van uitgifte van een nieuwe serie postzegels. Zelf spaarde ik alleen postzegels (Nederland en Europa), maar er zijn ook verzamelaars die zich speciaal op deze eerste dag enveloppen toeleggen. Ik doe al jarenlang niets meer met mijn postzegelverzameling. De kinderen hebben er geen belangstelling voor, maar ik kan er nog steeds geen afstand van doen, dus ze liggen bij ons thuis op zolder te verstoffen, maar dat allemaal terzijde.

Dit envelopje had, naast de inhoud (de boekenbon!), mijn bijzondere aandacht. Het gaat hier namelijk om een serie postzegels die in 1993 is uitgekomen, en daar zit een klein, persoonlijk, verhaal achter.

In dat jaar werd onze tweeling in het ziekenhuis te Nijmegen geboren. Terwijl moeder en beide dochters daar verbleven, zou ik de geboortekaartjes versturen. Daarvoor ging ik naar het postkantoor (die had je toen nog) en kreeg daar de toen nieuwe zegels mee. ‘Mooie zegels, meneer, met allemaal verschillende soorten vlinders erop’, zei de baliemedewerker (die had je toen nog). Dat vond ik ook, totdat ik buiten kwam en het nog eens goed bekeek. Het bleek om een serie ‘Bedreigde soorten’ te gaan…
Dat vond ik toen op een of andere manier wat wrang, om met de dood bedreigde of zelfs al uitgestorven vlinders op onze geboortekaartjes te plakken, waar wij vol trots het nieuwe leven aankondigden. Dus ben ik terug gegaan en heb ze geruild voor zegels met een neutrale afbeelding. Ik vermoed van de koningin (die had je toen nog).

Toch opmerkelijk dat ergens iemand zo’n envelop 29 jaar heeft bewaard, om er uiteindelijk een boekenbon in te doen, die dan uitgerekend ook nog eens bij iemand terecht komt die een speciale herinnering bewaart aan juist deze serie postzegels…

Ik vrees dat een aantal van de toen bedreigde vlinders inmiddels definitief uitgestorven zijn.
Maar: onze beide dochters zijn al lang uitgevlogen, de boekenbon is inmiddels wel besteed en dit bijzondere envelopje gebruik ik voortaan als boekenlegger.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply