Blog

Theologie studeren?

Deze week ben ik weer begonnen met een serie lessen voor de cursus Theologische Vorming gemeenteleden. Eerder gaf ik Filosofie aan deze groep, nu staat het vak Dogmatiek een paar weken op de rol.
De groep is wat kleiner geworden, er zijn wat mensen afgevallen. Zo gaat dat, door ziekte, of doordat de cursus toch niet was wat ze ervan gehoopt hadden. Maar één van de cursisten, begreep ik, heeft de TVG ingeruild voor het échte werk, en is aan de Universiteit theologie gaan studeren!

Kijk, dat is een goed bericht in tijden dat de theologische studie onder druk staat en het predikantentekort alleen maar verder oploopt.

Zelf propageer ik graag de schoonheid van mijn vak en de charme van de theologische studie. Deze week komt de landelijke kerk met een oproep. In het kader van een nieuwe campagne zoeken ze mensen ‘die enthousiast zijn over hun studie theologie’. Spontaan wil ik me aanmelden, maar dan zie ik de ‘functie-eisen’: het gaat om werkers in de kerk tussen de 20 en 50 jaar.

Leeftijdsdiscriminatie?
Ik begrijp het wel. Wie wordt er nu enthousiast van een oude witte man, die verhalen vertelt uit de goede ouwe tijd dat hij nog studeerde in de tijd dat er 40-50 studenten per jaargroep waren…?

Gelukkig kan ik mijn bezieling kwijt in de cursus TVG en levert dat soms ook nog studenten op. Hoewel, de betreffende cursist is ook al op leeftijd, heeft niet het verlangen predikant te worden en doet het, zo vertelden zijn oud mede-cursisten ‘puur voor zichzelf’.

Overigens, op de site van de PKN lees ik dat er inmiddels genoeg aanmeldingen zijn van enthousiastelingen die hun verhaal willen delen. Ben benieuwd…?!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply