Blog

Sportschool

Mijn vrouw heeft een abonnement op de sportschool. Haar beenspieren moeten in goede conditie blijven, zeker na een vervelende blessure een paar jaar geleden. Ze heeft lang gerevalideerd bij de fysio, maar moet het nu op eigen kracht doen. En de sportschool heeft apparaten waarop ze de juiste oefeningen kan doen.
Ze heeft me meermalen gevraagd of ik niet mee wil. Maar ik heb ooit een tijdje met een vriend de sportschool bezocht en ben er sindsdien van genezen. Ik roep dan, dat ik in de tuin genoeg beweging krijg en zodoende mijn spieren en lichaam op peil hou. Ik begrijp wel dat alleen naar de sportschool gaan minder leuk is voor haar, maar toch kom ik er niet toe.

In de krant staat een interview met Tabitha van Krimpen, vorig jaar de Jonge Theoloog des Vaderlands. Ze heeft een boek Bottum-up Kerk gepubliceerd. Daarin doet ze suggesties om de kerk aantrekkelijker te maken voor twintigers, haar eigen generatiegenoten. Eén van haar ideeën is om de gelegenheid te bieden je op de kerk te laten abonneren, net zoals je een sportschoolabonnement hebt. Dat is een andere, nieuwe vorm, om mensen mee te laten doen. Het geeft gelegenheid om eens een tijdje vrijblijvend rond te kijken, te ontdekken of de kerk op zondagmorgen misschien iets voor jou is. Om je geestelijk op te laden en spiritueel in conditie te blijven. Om een moment van rust in te bouwen waarin je even vrij bent van alle doordeweekse stress. Om nieuwe vrienden te maken, noem het maar op. In de kerk zitten mensen die niet, zoals in de sportschool, een oortje in hebben en vooral druk zijn met hun telefoon. Dat biedt mogelijkheden voor echt contact.

Je kunt daar wat lacherig over doen. Maar ik denk dat het goed is om zulke ideeën, en ze heeft er meer, niet te snel aan de kant te schuiven. “Verandering begint wat mij betreft altijd met bezinning., Blijf daarom de vraag stellen of dingen ook anders kunnen”, volgens Tabitha in het interview. Amen.

Zelf noemt ze ook nog dat deze vorm voor meer inkomsten kan zorgen, niet onbelangrijk. Ik heb weleens begrepen dat de sportscholen voor een groot deel draaien op mensen die hun abonnement vergeten op te zeggen en door laten lopen terwijl ze er nauwelijks tot niet meer komen. Ook wat dat betreft is een vergelijking met de kerk niet vergezocht.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply