Blog

Schaduwzijde

Afgelopen week waren de Van Rossems op bezoek in Assen. Er werd met enige vrees naar uitgezien, want zus en broers staan bekend om hun ongezouten mening. Maar gelukkig voor alle Assenaren pakte het oordeel over ons fraaie provinciestadje positief uit.

In de uitzending werd ook aandacht besteed aan het bovenstaande schilderij, Gezicht op de Vaart, van George Kiers uit 1862. Volgens Sis bevat het allerlei interessante informatie, en ze wees o.a. op het jongetje dat de koe uitlaat op de voorgrond. Zij bevinden zich op het onverharde gedeelte, terwijl het koetsje aan de overkant laat zien dat de ZZ van de Vaart toen al bestraat was.
Ik vond het wat verrassend dat ze zo opgetogen was over dit schilderij. Maar één ding liet ze onbesproken, iets dat iedere Assenaar meteen moet opvallen. Zie jij het?

Toen ik zelf dit schilderij ooit voor het eerst zag, in een diapresentatie van de Asser Historische Vereniging (het was nog in het oude theater De Kolk), merkte ik op dat in Assen de zon kennelijk vanuit het noorden schijnt. Kijk maar naar de schaduwpartijen.
Een detail misschien, maar wel iets dat afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het tafereel wat mij betreft. De inleider ging er echter niet op in.
Ik heb de kwestie jaren later zelfs nog eens bij een van de conservatoren van het Drents Museum onder de aandacht gebracht, maar die mompelde het weg als ‘artistieke vrijheid’ en ‘keus van de kunstenaar’.

Tja, in Assen kan alles.
Op negatieve opmerkingen zitten we niet te wachten.
Het is toch een mooi schilderij, niet dan?!

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply bernard mencke 18/05/2021 at 14:49

    Jazeker is het een mooi schilderij. Misschien was de schilder niet zo gek, Hij wist dat de Vaart op de kaart niet horizontaal loopt van links naar rechts, maar vanaf de stad gezien WNW wegloopt. De schilder was ook een wakker mens want hij moet rond de laatste dag gebruik hebben gemaakt van het vroegste zonlicht. We weten dat de zon dan op komt in het noordoosten (azimut 50°) . Volgens mij komen de schaduwpartijen dan dicht in de buurt van de waarneming van de schilder. De rest is schilderlijke vrijheid… Denk ik.

  • Leave a Reply