Blog

Ora pro nobis

Ze vond dat ik bijdroeg aan de polarisatie.
Na afloop van de dienst bij het handengeven werd ik erop aangesproken. Bij het koffiedrinken ben ik zelf maar even gaan vragen om nadere toelichting en raakten we in een vriendelijk gesprek. Wat was haar probleem?
In de voorbeden had ik gebeden voor de onderdrukte Oeigoeren, maar niet voor de Chinese regering. Ik had wel de Rohingya genoemd, maar niet voor het Birmese leger gebeden. Eenzijdig!

Echt?
Nee, het ging niet om de Oeigoeren en de Rohingya, die overigens wel in mijn voorbeden die zondag voorkwamen. Ze struikelde erover dat ik voor het Palestijnse volk bad, maar niet voor het volk Israël… De open zenuw in menige kerkelijke gemeente vandaag.
In Trouw lees ik een gesprekje met collega René van Loon die 150 buitenkerkelijke kerkbezoekers interviewde naar hun ervaringen met een kerkdienst, en daar staat overigens juist het omgekeerde: Bezoekers vinden het mooi dat er wordt gebeden voor de ellende in de wereld, maar storen zich eraan als alleen Israël wordt genoemd en niet de Palestijnen. 

Ik heb die voorbeelden van de Oeigoeren en Rohingya genoemd, in mijn ‘verweer’, omdat de voorbede volgens mij niet een evenwichtsoefening is, maar bedoeld is om het onrecht te benoemen en ons zelf te scherpen. Ik wil niet polariseren, maar ook niet alles gladstrijken.
Overigens ben ik begonnen om te bidden om vrede en verzoening, dat gaat allen aan. Hieronder voor de volledigheid de uitgesproken tekst, al gaat het daar niet in eerste instantie om. Belangrijk is wat is gehóórd.

We kwamen er niet echt uit, maar door het gesprekje gelukkig wel wat dichter bij elkaar. Gebed is een hachelijke zaak, maar het zou pas echt hachelijk worden, als het dat niet meer was.

Wij bidden U om vrede en om vredestichters,
verzoening kan geschieden, als recht wordt gedaan en leed wordt erkend;
als geweld eindigt en mensen elkaar leren verstaan.
Wij bidden voor slachtoffers van onrecht: voor het Palestijnse volk,
voor burgers in Zuid-Soedan of in Congo, brandhaarden van geweld,
voor de onderdrukte Oeigoeren en voor de Rohingya, en voor alle andere minderheden.
Wij bidden om recht en gerechtigheid
voor vluchtelingen, asielzoekers, voor het gezin Babayants in kerkasiel te Kampen en alle andere hier gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning
.



Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply