Blog

misschien

Kort geleden was ik bij een concert van Stef Bos met zijn band. Ze brachten een vrolijk muziekprogramma met de titel Wereldwijd. Verhalen uit diverse landen met muziek in even zoveel verschillende stijlen.
We hadden de kaartjes gekregen, inclusief een Meet and Greet na afloop. Een bijzonder cadeau. Stef Bos maakt mooie teksten. Daarnaast klonk de band als een klok. Mooi om te zien hoe de muzikanten op elkaar ingespeeld waren, zonder maniertjes zich dienstbaar opstelden om er samen een prachtige uitvoering van te maken.

Eén van de toegiften was het bekende lied Papa (ik lijk steeds meer op jou). Dat verbaasde me, want het paste niet in het programma. Maar Stef Bos zei dat hij het nog nooit in Assen had gezongen, en dat moest toch wel gebeuren. Hij voegde er aan toe dat hij er nooit genoeg van krijgt om dit lied te zingen, omdat het steeds weer nieuw is, omdat het lied met hem meegroeit. Omdat je ook nooit genoeg krijgt van de zon die iedere morgen weer schijnt…

Eén van de regels van het lied bezingt het verschil met zijn vader: “Jij gelooft in God dus jij gaat naar de hemel en ik geloof in niets, dus we komen elkaar na de dood nooit meer tegen….” Maar deze avond zong Stef: … ik geloof iets anders, dus we komen elkaar na de dood misschien tegen…

bosBij de Meet and Greet had ik gelegenheid om hem daar naar te vragen. Volgens Stef was het wat hem betreft nooit zo zwart wit geweest, als het gaat over geloof of over de hemel. De originele tekst was zo geschreven om technische redenen. Deze regel had het scherpe contrast nodig om de band die desondanks blijft tussen vader en zoon des te sterker uit laten komen, zo begreep ik.

Het was in dezelfde week dat er nogal wat te doen was over een hemel die wel of niet zou bestaan en zo ja, hoe dan precies. Tja, daar weet ik niet zoveel van af. Stef dus ook niet, en wie kan zeggen van wel?
Ik vond het opvallend dat deze regel uit zijn lied kennelijk op deze manier met hem mee was gegroeid. ‘Zeker weten’ wordt ‘misschien’. Dat lijkt me een voorbeeld van voortschrijdend inzicht.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply