Blog

Liever apfelstrudel

Bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Israël/Palestina in deze dagen, lees ik het boek Israël. de zoektocht naar het beloofde land, dat Coen Verbraak maakte bij zijn gelijknamige documentaireserie die eerder dit jaar werd uitgezonden vanwege 75 jaar staat Israël.

Het volgende citaat, uit het gesprek met Arnon Grunberg, is een treffende beschrijving van wat we nu zien gebeuren:

“De Vrede Nu-beweging is dood. Linkse partijen zijn zo goed als dood. Netanyahu is weer teruggekomen. Daarmee is Israël precies dat Midden-Oostenachtige land geworden. Theodor Herzl stond ooit een soort Oostenrijk aan de Middellandse Zee voor ogen, met verlichte, liberale ideeën en apfelstrudel om vier uur ’s middags. Maar het is een democratie geworden waar een groot deel van de bevolking tweederangs is. Daarnaast heb je nog de rechteloosheid van al die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. En een systeem waarin je mensen reduceert tot tweederangsburgers en hun bepaalde basisrechten ontzegt, gaat vroeg of laat in je gezicht ontploffen. Het schrijnende is dat verschillende partijen – Ook Hamas en de Palestijnse autoriteit – belang hebben bij het voortbestaan van de status quo. De Palestijnse autoriteit is behoorlijk gecorrumpeerd. Ze heeft al lang geen verkiezingen gehouden . En Hamas is net zo goed een onderdrukkende entiteit. Elke opstand in Gaza tegen Hamas wordt onderdrukt omdat je dan een handlanger van Israël lijkt” .

Het is allemaal erg verdrietig en ook tamelijk uitzichtloos….
Of zoals Hans Knoop het in hetzelfde boek verwoordt: “Ik zie niet in wat een van de partijen te verliezen heeft bij vrede. Ik zie alleen maar winstkansen. In beginsel willen beide volkeren vrede. Daarom is het een Griekse tragedie dat dat almaar niet gebeurt”.

Hier vind je de verklaring van de landelijke kerk.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply