Blog

het leek een preek…

Ik lees een landelijke krant.
Daarom verbaasde het mij om daarin kort geleden te lezen dat in Amsterdam iemand een Preek van de Leek ging houden. Regionaal nieuws, zou ik denken. Zulke aankondigingen proberen wij aan de Asser Courant te slijten.
Kennelijk dachten ze in Den Haag: wat Amsterdam kan kunnen wij ook. Want deze week was in de kolommen van dezelfde landelijke krant te lezen dat de directeur van het Mauritshuis in de Kloosterkerk aldaar de preek van de leek mag gaan houden. Toegegeven, het was een klein berichtje, maar toch. De landelijke krant als doorgever van randstedelijk lokaal nieuws? Of is dat mijn kinnesinne vanuit de regio?

Er zit blijkbaar nog steeds geen sleet op het concept Preek van de Leek. Toch heb ik er mijn aarzelingen bij, waar ik hier al eens eerder over geschreven heb.

Deze zomer las ik een interview met dokter Deen, de echte, die model heeft gestaan voor de succesvolle TV-serie. Hij ging op zijn eiland Vlieland de preek van de leek houden. In het interview gaf hij de drie punten van zijn preek al weg:
“Wat ik wil vertellen is dat je elke keer opnieuw moet beginnen. Als dokter moet je niet steeds verdergaan waar je gebleven was, maar opnieuw kijken. Durven kijken. Je dient, ook bij het geloof, terug te gaan naar het begin. Dat doe ik met wat ik mijn drie geboden noem. Leef je in, waarom is iemand geworden wie hij is? Nummer twee: blijf twijfelen, is mijn waarheid wel de juiste? Twijfelen aan een ander mag, aan jezelf móet. Het belangrijkste gebod is: blijf zelfstandig denken. Welke ontwikkelingen en gebeurtenissen hebben mij gevormd? “ (Trouw, 1 september).

Ik heb er niemand over gehoord, maar het zal vast een leuke happening zijn geweest.

Een jaar geleden verscheen er een bundeling Preken van leken, waarin 25 min of meer bekende Nederlanders aan bij hebben gedragen door hun lokaal gehouden preek aan te leveren. Op de flaptekst van het boekje staat: Wat dominees in de kerk doen, doen columnisten, journalisten, cabaretiers, schrijvers en wetenschappers daarbuiten: zij onderzoeken, informeren, leggen uit hoe de wereld in elkaar zit, inspireren en houden anderen een spiegel voor. Je hoeft geen dominee te zijn om een inspirerend verhaal te houden.

Ik heb de preken gelezen – beroepsdeformatie? – en kan bevestigen dat het over het algemeen inspirerende verhalen waren. Maar zijn het ook preken? En wat is dat dan?

Geen wereldschokkende vragen, maar als homileet (preektheoreticus) en praktiserend predikant houden ze me wel bezig (en is dit een podium waar ik ze kan stellen).

Mijn aarzeling met het concept wordt aardig geïllustreerd door de opmerking van dr. Deen uit Vlieland, die op de vraag van de interviewer of er ook nog een bijbeltekst bij zijn preek van de leek hoort, antwoordt: “Ja, die is Rob (Visser, interim predikant te Oost-Vlieland, red.) nog voor me aan het zoeken”.

Iemand die mij kan vertellen wat het geworden is?

NB
Lees hier de preek van collega Menso Rappoldt (Emmen) waarmee hij de prijs Beste Preek van 2021 van de wedstrijd van Liberaal Christendom won


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply