Blog

Geroosterd

Een paar zondagen achter elkaar sta ik niet in eigen gemeente maar ben dan gastpredikant ergens in de regio. Die gastbeurten zijn al meer dan een jaar geleden afgesproken. Zo werkt dat (helaas?) in domineesland. Op dit moment wordt er al regelmatig gebeld om een afspraak in 2023 te maken…

Ik weet van veel collega’s dat ze voor een gastbeurt een preek van de ‘plank’ pakken. Zelf stel ik er een eer in het leesrooster te volgen. Zo ook afgelopen zondag, waar ik voor de gelegenheid een verse preek heb gemaakt bij de lezing van de zondag. Al gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat ik daarvoor ruim gebruik heb gemaakt van eerdere preken van mij zelf. De meeste lezingen komen immers elke drie jaar weer langs.

Maar als ik aan het begin van deze week bezig ga met de orde van dienst voor a.s. zondag, ontdek ik dat er in de papieren versie van het Oecumenisch Leesrooster die ik gebruik, kennelijk een drukfout is geslopen. Dezelfde evangelielezing – Lucas 6, 27 – 38 – staat namelijk zowel op 13 als op 20 februari vermeld. Op 13 had er een andere lezing moeten staan (Lucas 6, 20 – 26), maar daar kom ik nu pas achter!

Het gevolg is dat men in Gieten komende zondag het gevaar loopt, als mijn collega zich aan de rooster-discipline houdt, voor de tweede keer met een preek over Heb uw vijanden lief geconfronteerd te worden.

Ik troost me maar met de gedachte dat deze tekst het waard is, wekelijks opnieuw gehoord te worden.

PS
Het nieuwe rooster voor 2022 – 2031 is onlangs uitgekomen.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply