Boeken

Frank G. Bosman, De eerste keer … naar de kerk

Onlangs beschreef theatermaker Marjolijn van Heemstra in haar column in Trouw (6 mei) hoe ze op een goede zondag het plan had opgevat om naar de kerk te gaan. Op de fiets naar de kerk weet ze nog steeds niet precies waarom. Is het een verlangen naar troost. Of de behoefte aan een mooi verhaal. Of toch gewoon het uitzicht op een uurtje rust, een schaars goed voor een jonge moeder. Hoe dan ook, het uitvoeren van het voornemen blijkt nog niet zo eenvoudig: “Ik kan de kerk niet vinden, de navigatie op mijn telefoon doet het niet”.

Voor dergelijke praktische problemen is er nu het handboekje van cultuurtheoloog Frank G. Bosman, De eerste keer naar de kerk. Niet dat daar de coördinaten van alle kerkgebouwen in terug te vinden zijn, maar hij helpt je wel om daar al bij de voorbereidingen van de grote stap bij stil te staan. Want denk niet te licht over de praktische problemen waarmee iemand die het lef heeft om voor de eerste keer naar de kerk te gaan tegenaan loopt.

editiennlHet gidsje heeft een ironisch toontje, handelsmerk van de voormalige theoloog van het jaar Bosman (2011), waarbij de ironie vooral gericht is op de ingewijde en doorgewinterde kerkgangers (de Altijdkomers). Volgens Bosman blinken zij niet bepaald uit in gastvrijheid of inlevingsvermogen als het gaat om de onzekerheden van de nieuweling (de kerkmaagd). Die is maar gewaarschuwd!

Ondertussen wordt antwoord gegeven op brandende vragen als: ‘moet ik me van te voren melden’, ‘wat voor outfit moet ik aan’ of ‘moet ik me legitimeren’. Het geeft de schrijver gelegenheid basisinformatie te verschaffen zodat de dappere kerkdrempelbedwingers beslagen ten ijs komen. Het onderscheid tussen een katholiek en protestants kerkgebouw wordt uitgelegd: “hoe katholieker, hoe voller, hoe protestantser, hoe leger”, waarbij het dan niet gaat om de bezoekers maar om het meubilair.
De informatie beperkt zich tot praktische aspecten. Waarom iemand überhaupt op het idee zou komen een kerk te bezoeken, een vraag die Marjolijn Heemstra zichzelf stelt, of wat je daar inhoudelijk kunt beleven, blijft geheel buiten beschouwing.

Of dit gidsje de doelgroep bereikt?
Misschien is het geschikt om uit te delen bij de campagne Kerkproeverij, het uit Engeland overgewaaide project waar de Protestantse kerk dit jaar aan mee doet en waarbij kerkleden gevraagd wordt om vrienden of buren van buiten mee te nemen. Na lezing van dit handboekje hoeft niemand zich meer vreemd in de kerk te voelen, maar weet je wel weer hoe vreemd de kerk eigenlijk is.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply