Blog

dertigers

30Gisteravond werd in Amsterdam een bijeenkomst gehouden over de vraag Waar is de god van de dertiger? Ik was daar niet bij, natuurlijk omdat ik veel te oud ben en Amsterdam veel te ver is, maar vooral omdat wij gisteravond bij elkaar zaten om te vergaderen over het jeugd- en jongerenwerk in onze eigen wijkgemeente.
In de krant zoek ik tevergeefs naar een verslag. Ook op het Internet blijft het (voorlopig?) stil…

De aanleiding voor de bijeenkomst is het jongste boek van Emiel Hakkenes, Trouw-journalist en geboren in 1977, over de religieuze geschiedenis van zijn familie en waarom hij zelf niet meer aan kerk en geloof doet. Herkenbaar verhaal voor veel generatiegenoten? Tegelijk: er wordt over dertigers gesproken als één categorie, maar die generatie is natuurlijk net zo divers als elk cohort van onze bevolkingspiramide.

Ondertussen wordt er het nodige onderzoek gedaan naar deze generatie. Nienke Wijnants schreef een paar jaar geleden Het dertigersdilemma. Kort samengevat: het is de generatie van de uitgestelde keuzes. Gezin of carriere? Relatie of vrijheid. Reizen of settelen, enzovoort. Wie zich bindt, legt zich vast, en dat is waar moderne mensen huiverig voor zijn. Geen wonder dat dit ook gevolgen heeft voor de religieuze beleving. Geen wonder dat zoiets bindends en verplichtends als een kerkelijke gemeenschap helemaal buiten beeld raakt…

Hoe dan ook, stedelijk gaan we proberen in 2014 voor deze categorie dertigers met een ruime bovengrens van veertigers, een eigen programma op te zetten. Drie kernwoorden: ontmoeting, verbinding en relevantie. Afgekeken van de resultaten van kerkelijk onderzoek naar wat deze leeftijdsgroep aan zou kunnen spreken.

Quarterlife-crisis

Quarterlife-crisis

En natuurlijk doen we het niet voor jou, zonder jou. Twee enthousiaste kerels denken met deze prille vijftiger mee. Wie mee wil doen, liefst vrouw en in de 30, van harte welkom.
Maar pas op: .. bind je niet te snel….

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Emiel Hakkenes 07/11/2013 at 14:54

    http://www.nd.nl/artikelen/2013/november/06/dertigers-willen-twijfelen
    (Verslag van de avond over dertigers in De Nieuwe Liefde)

  • Leave a Reply