Blog

contrapunt

In het begin van ons huwelijk kreeg ik eens een afwasborstel van mijn vrouw cadeau. Je moet wel een erg dikke plaat voor je hoofd hebben om de boodschap dan niet te verstaan… Het is allemaal goed gekomen, en ondertussen zijn we in het bezit van een afwasmachine. Maar het heeft me wel geleerd om alert te zijn als ik weer eens iets cadeau krijg. Wat zou de gever (m/v) ermee bedoelen?

Dirk Zwart

Afgelopen zondag kreeg ik na afloop van de dienst van onze organist Euwe de Jong een boek in mijn handen gedrukt. Het is het kerkmuzikaal dagboek van Dirk Zwart, Boven jezelf uit zingen. In een vlotte en onderhoudende stijl krijg je een inkijk in het dagelijks leven van een kerkmusicus.
Dat blijkt geen sinecure te zijn:
– je moet vechten om erkenning (Zwart krijgt met moeite 100 donateurs voor zijn stichting Nieuwe Kerkmuziek bij elkaar);
– je moet vechten tegen onwetendheid in gemeente en onder predikanten;
– je moet je verzetten tegen slechte smaak en tegen de oprukkende evangelisatieliedcultuur met hun platte melodietjes en dito teksten;
– je moet je tenslotte weren tegen vakgenoten die niet altijd dezelfde kwalitatieve maatstaven aanleggen als eigenlijk zou horen.
Dit alles uiteraard vanuit het perspectief van Dirk Zwart bekeken. Waarbij nog eens geldt dat hij als lid van de Vrijgemaakte Kerk een dubbel kerkmuzikaal kruis heeft te dragen. Na weer een teleurstellende ervaring verzucht hij dan ook “Het is niet de eerste keer dat ik me afvraag hoe lang ik nog in deze kerk wil blijven” (p. 247).
Ik vond het desondanks leuk om dit boek te lezen. Het zet hier en daar tot nadenken over mijn eigen praktijk aan, bv. nav het volgende citaat:  “Wat is dat toch, dat sommige predikanten hun preek zo ongelooflijk belangrijk vinden? Alsof de hele dienst draait om hun preek! Alsof er vaak niet véél meer en indringender ‘verkondigd’ wordt in een mooi lied!” (p. 104)

Ondertussen, indachtig de afwasborstel, vraag ik me wel af wat Euwe mij met dit geschenk wil zeggen. Voelt hij zich misschien ook miskend? Ik heb hier al eens de loftrompet gestoken over het, zoals ze in de Duitse pers zeggen ‘subtil gewichtenden Orgelspiel von Euwe de Jong’ dus dat kan het niet zijn. Heeft hij twijfels over mijn liederenkeuze? Ik heb niet zoveel verstand van kerkmuziek, maar probeer toch wel stijl en kwaliteit in de gaten te houden.
Misschien zoek ik er teveel achter en maak ik me onnodig ongerust.
Ik zal het Euwe de volgende keer gewoon maar vragen…

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Stokpaarden – Bert Altena 15/07/2021 at 10:26

    […] Ik vrees van niet.Tien jaar geleden schreef hij al eens een boek over zijn ervaringen, waaruit mij vooral is bijgebleven dat het niet meevalt om kerkmusicus te zijn.  Nu heeft hij opnieuw een boekje uitgebracht, Mooier […]

  • Leave a Reply