Boeken

Awraham Soetendorp en Annemiek Leclaire, Levenslessen van een rabbijn

Awraham Soetendorp werd midden in de oorlog geboren. Zijn joodse ouders moesten onderduiken en hun baby werd via het verzet bij een Nederlandse familie ondergebracht. Pas na de oorlog werd hij met zijn ouders herenigd, die toen voor de kleine peuter volstrekte vreemden waren.
Deze opmerkelijke eerste levensjaren hebben zijn leven gestempeld.
Later werd hij rabbijn in Den Haag en een prominente vertegenwoordiger van het liberale jodendom in Nederland. Hij heeft zich een leven lang ingezet voor dialoog en ontmoeting, internationaal via contacten met andere liberale joodse gemeenschappen en in de beweging rond het Charter voor Compassie op initiatief van de Britse godsdienstwetenschapper Karen Armstrong. Toch bleef hij altijd ook pastoraal actief in eigen gemeente, in gesprekken en ontmoetingen met gewone mensen met hun dagelijkse problemen. Hij heeft daarnaast tal van lezingen en gastlessen gegeven op scholen door het hele land.

In zijn 80e levensjaar blikt hij samen met journaliste Annemiek Leclair terug op dit rijke en bewogen leven. De oorlog is daarin onvermijdelijk de rode draad. Steeds komt Soetendorp weer terug bij waar het voor hem allemaal mee begon. Het verhaal van zijn wonderlijke redding – toen het gezin opgepakt dreigde te worden, kregen ze van de dienstdoende SS-officier een dag om zich in orde te maken, wat hen in de gelegenheid stelde onder te duiken – heeft hij al talloze malen op scholen verteld. Wat bewoog de SS-officier om dit te doen, om dit gezin met een pasgeboren baby een kans te geven te ontsnappen? Het is een vraag die hem een leven lang begeleidt en die hij regelmatig in een klas leerlingen stelt, als hij daar zijn verhaal doet. “En toen zei een meisje met de naam Emma: ‘Omdat u een teer bloempje was, met de wortels nog in de grond. Die kun je er niet uittrekken.’ Dat was het antwoord dat ik kreeg. Ik kan er nog om huilen. Het mooiste wat ik ooit gehoord heb” (pp. 143-144).

Emoties zijn bij Soetendorp overigens nooit ver weg. Het is hem ook wel eens verweten te emotioneel te zijn. Zelf ervaart hij het als een geschenk: “Ontroering is een woord waarin veel samenkomt. We hebben natuurlijk allemaal prijzen betaald, als je dat zo kunt zeggen. Dat er zoveel kraakte in mij, in mijn ziel en botten, is een zegen geweest, want het maakte me gevoelig voor de ander. Iemand die de nood ziet, is vaak iemand die de nood in zichzelf draagt” (p. 85).

Deze gevoeligheid heeft hem in allerlei gesprekken en ontmoetingen met lotgenoten en anderen, door het leven getekende mensen, geholpen. Waarbij de ervaring overigens vaak was, dat de ander hem net zo zeer hielp, als omgekeerd.

In dit beknopte maar rijk gevulde boekje komt het allemaal aan bod. Op een sprekende manier die past bij de rabbijn en bij de joodse traditie krijgt het vorm in verhalen, anekdotes en dichtregels. Op iedere pagina is de intense betrokkenheid van Soetendorp op het leven en op de toekomst te proeven. Voor hem is dat de kern van het jodendom, “de toekomst te planten in het heden” (p. 152), om de hoop op een betere wereld levend te houden. Want een mens kan een tijdje zonder voedsel, een paar dagen zonder water, maar geen moment zonder hoop.

Deze levenslessen van een rabbijn vormen zo een kostbaar kleinood.

Lees HIER een voorpublicatie uit het boek

Awraham Soetendorp en Annemiek Leclaire, Levenslessen van een rabbijn, Uitgeverij Balans Amsterdam 2023, 160 pag., €15,00

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Het gaat om wat ik nu doe – Bert Altena 04/05/2023 at 19:49

    […] als onderduikerskind. De oorlog en de gevolgen daarvan hebben zijn leven getekend.In het boekje, Levenslessen van een rabbijn, staat zijn levensverhaal […]

  • Leave a Reply