Overdenking

zorg voor water (thema openluchtviering)

Zorg voor water.
Dat is het thema vandaag, en ik denk dat iedereen wel de dubbele betekenis er in hoort.
ZORG voor water. Zorg voor WATER. Het is maar waar je de klemtoon legt.

Weet u dat er boven ons hoofd van alles door de ruimte zweeft? Als je op een heldere nacht naar boven kijkt, dan zie je niet alleen allerlei sterren en planeten, soms ook vallende sterren, maar ook de lichtjes van de satellieten die om de aarde cirkelen als het licht van de zon er even opvalt.
Nog veel verder weg, buiten het zicht, vliegen de ruimtesondes die vanaf de aarde zijn gelanceerd om diep het heelal in te gaan. Op ontdekkingsreis. Want wij mensen willen van alles weten. Of er misschien ergens ver weg sporen van leven te vinden zijn. En weet u waar ze dan naar zoeken? Niet naar Marsmannetjes die daar klaar staan met een spandoek: Welkom aardelingen! Dat zou wat zijn. Nee, er wordt op al die foto’s die de ruimtesondes naar de aarde sturen zorgvuldig gespeurd of men ook waterkristallen kan ontdekken, of ijsafzetting, of zoiets als een rivierbedding. Want, als er water is, dan pas is er leven mogelijk. Als je sporen van water vindt, dan zou het kunnen zijn dat….

Water is essentieel.
Water is het beginsel van alles wat leeft.
Ook wij zelf, mensen, zijn geboren uit het water. Uit het vruchtwater. En het schijnt, als je de evolutiebiologen mag geloven, dat we ooit uit het water aan land zijn gekropen en dat je de sporen daarvan nog kunt zien, als je tussen je vingers door kijkt (onze zwemvliezen). Geen wonder dat er sommige mensen zijn die we waterratten noemen…

Water is essentieel. Het is de absolute levensvoorwaarde. Een mens kan een hele tijd zonder eten – daar verbaas je je over – maar zonder vocht houden we het niet lang vol.
De mens zelf bestaat ook voor het grootste deel (zo’n 60 procent) uit water. Dat weten we wel, maar daar denk je niet altijd aan, aj mekoar wat gezellig ankroept – de ene waterzak tegen de andere waterzak.

Water is essentieel en elementair. Voor alles wat leeft.
Het is dan ook geen wonder dat water, en waterbronnen, dat rivieren en meren en andere waterlopen in de geschiedenis van de mensheid altijd diepe en symbolische gevoelens hebben opgeroepen. Denk aan het teken van de doop. Of aan het wijwater.
Onze vroegste voorouders in Drenthe offerden bij het water van de vennetjes. Omdat, zo heb ik mij eens laten uitleggen door een historicus, in het water de hemel wordt weerspiegeld, dat vond men iets magisch. Van het water gaan een bijzondere kracht uit. Geneeskrachtige bronnen zijn er altijd geweest, die dan ook altijd voorwerp van verering zijn geweest.
Thuis heb ik een flesje water staan uit de Bonifatiusbron van Dokkum, maar volgens mij heeft dat meer te maken met een handige pastoor die dat als souvenir verkoopt dan dat het een goede uitwerking op mijn gezondheid heeft. Maar ja, je kunt nooit weten.

Hoe je het ook beleeft, iedereen voelt aan dat water geen vanzelfsprekendheid is. De een vult dat algemeen in en kent aan het water bijzondere kracht toe, water doet je goed; de ander vult dat misschien wat meer religieus in, het water als genezende, helende kracht; water dat ons geschonken wordt, dat deel is van Gods goede schepping.

De psalm die we gehoord hebben (104:1-15) gaat daarover. Over het wonder van Gods schepping, en dus ook het wonder van het water. En het wonder is dan niet zozeer hoe alles ontstaan is, schepping of evolutie – dat is een thema dat de bijbel niet interesseert. Het wonder is dat het er is, die schepping, dit leven, deze aarde die we delen met elkaar (we hebben er maar één). Het wonder is dat het er is, het water, stromend water, drinkbaar water, levensbron. En dat het ons gegeven is. “U leidt het water van de bronnen door beken … Het drenkt alles wat leeft in het veld, en …. U bevloeit de bergen vanuit uw hoge zalen, de aarde wordt verzadigd en vruchtbaar”. Dát is het wonder.

Dus, de schepping is iets waar we ook zuinig op moeten zijn – schoon water is een kostbaar goed; water dat eerlijk verdeeld moet worden, zoals de toegang tot water. Dat speelt in ons waterland minder, water genoeg – ook al is het een droog jaar voor sommigen – maar wereldwijd wordt de strijd om water steeds belangrijker. Vroeger gingen de oorlogen om land, tegenwoordig om olie maar in de toekomst waarschijnlijk om water.

Zorg voor water, dus in de dubbele betekenis.
Zorg ervoor dat je water hebt, een bron om uit te drinken, maar ook een bron, een inspiratiebron om uit te putten, letterlijk en figuurlijk. Dat heeft ieder mens nodig. Een mens leeft niet op water en brood alleen, maar mens zijn we omdat we ook een geestelijk leven hebben, verdieping zoeken, zin en betekenis. Als Jezus van zichzelf zegt, Ik ben het levende water, dan gaat het daarover. Diepere lagen. Diepe wateren .. stille gronden… Ik zal niet zeggen dat je daarvoor alleen bij ons in de kerk terecht kunt. Maar ja, ik ben wel dominee, dus ik noem het toch even. Het levende water kun je bij verschillende bronnen vinden, maar als je het bij ons niet zou vinden, dan hebben wij een ernstig probleem.
Maar ook Zorg voor water. Zorg ervoor dat er water is voor iedereen. Water dat genezend is, dat je goed doet, water in het recreatiebad maar ook in het therapiebad van Plons op Visio. Dat is geen luxe, maar nodig, broodnodig. Het is al bekend dat de renovatie door kan gaan. Er is genoeg geld opgehaald, maar vandaag dragen we bij aan de laatste loodjes die nog nodig zijn. En dat is goed. Zorg voor water.

Ik denk dat het thema wel duidelijk is. En straks zal onze gastspreker Jeanet Mulder daar ook nog het nodige over vertellen, vanuit haar achtergrond en ervaring.
Water is levensnoodzakelijk.
Zoek in je eigen leven en situatie, naar wat voor jou de goede bronnen zijn. Water dat heilzaam is. En dat ‘water’ kan in alles zitten, in de stilte, in gebed of meditatie, in het omzien naar elkaar of de zorg voor onze schepping. Water dat verdieping brengt, dat ons menselijk maakt. Want geen mens kan zonder water.
En verheug en verwonder je dan, dat dit water er is, dat het stroomt, dat het ons gegeven wordt, elke dag opnieuw.
AMEN

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply