Blog

Zoektocht

Vanmorgen de preek voor a.s. zondag geschreven. Die zat al een tijdje in mijn hoofd, maar moest nog even op papier.

De evangelielezing gaat over de twee gelijkenissen van Jezus over wat verloren is en teruggevonden wordt (Luc. 15: 1-10), respectievelijk een schaap en een muntstuk. Ik preek daar iedere drie jaar over, zag ik in mijn archief, maar iedere keer net wat anders. Deze keer wil ik iets doen met de fameuze regel van Kopland Wie wat vindt heeft slecht gezocht die al een tijdje in mijn hoofd rondzingt.

Ik weet zeker dat ik die bundel niet heb, ook al kan ik momenteel even niet bij mijn poëzie omdat die nog in de onuitgepakte dozen zit.
Dan maar het Internet op. Verschillende hits bij de ingevoegde zoektermen, maar niet de tekst van het gedicht zelf. Ja, ik kan een document downloaden van een Belgische universiteit, maar die opent niet in mijn tekstverwerkingsprogramma. Op een andere site wordt mij gratis toegang beloofd in de bundel, en in duizenden andere e-boeken, maar dan moet ik wel mijn creditcardgegevens achterlaten en dat doe ik liever niet. De bieb in Assen ook even gecheckt, maar die heeft het niet staan (wel 1 exemplaar in Hoogeveen, dat is me te ver fietsen…)

De ironie van deze zoektocht zal je niet ontgaan. Wie wat vindt heeft slecht gezocht. Ik zoek kennelijk niet goed, maar heb toch de tekst niet gevonden.

Dat duurt me te lang. Ik begin maar gewoon te schrijven aan mijn preek. Ondertussen een mailtje naar een collega die wellicht raad weet…

Eind van de ochtend.
Inmiddels heb ik de preek af. Ik zie dat er ook al een reactie is van mijn collega, de tekst plus de Belgische beschouwing die ik niet kon openen! Het gedicht blijkt een eigen thematiek te hebben, die niet direct relevant is voor mijn preek over het verloren muntje. Maar in de geleerde beschouwing vind ik toch het aanknopingspunt om gebruik van deze dichtregel te rechtvaardigen.

Als je maar blijft zoeken, dus…

PS.
De tekst van de preek kun je in de loop van zaterdag op mijn site vinden…

Vorig bericht Volgend bericht

1 reactie(s)

  • Reply Albert Knol 16/09/2019 at 19:49

    Dat is bijzonder, afgelopen weekend Providerkamp gedaan met daarin een speurtocht naar “Zoekt en gij zult vinden”.
    Verdorie, heeft de jeugd slecht gezocht. jammer….

  • Laat een reactie achter