Blog

vrije vormen

‘God is nu eenmaal niet los verkrijgbaar’.
Het is een zinnetje uit een tekst die ik meegenomen heb naar het doopgesprek. Eén van de doopouders vraagt wat daarmee bedoeld is.
Ik leg uit dat je, om God te kunnen beleven en ervaren, je nu eenmaal een gemeenschap nodig hebt waarin dat kan gebeuren. Dat is de kerk, als je tenminste onder kerk een veelheid aan vormen verstaat (kerk is meer dan zondagmorgen 10 uur). Het zijn rituelen en gewoonten (bidden, zingen, meditatie enz.). Het kan ook in ontmoeting met anderen, in gesprek, contact enz. God ervaren (geloven) kun je niet in je eentje en op eigen kracht. Daar heb je hulpmiddelen bij nodig. De kerk is daarvoor opgericht.

Het antwoord komt over. De betreffende doopouder heeft dan ook een katholieke achtergrond, en dat helpt. Toch praten we er nog wat over door. Kun je geloven zonder kerk? Veel mensen zeggen dat en niet alleen jongeren.
’t Is natuurlijk zo dat de kerk je geloof ook geweldig in de weg kan zitten. Soms kan het beter zijn de kerk (of een bepaalde kerk) een tijdje te mijden. Maar een geloof levend houden zonder daar een of andere vorm voor te vinden, dat lukt volgens mij niet.

kerkgangVandaag in de krant een interessant artikel over niet-kerkelijke ouders die hun kinderen toch iets van het geloof willen meegeven. Ik vind dat een wonderlijk verlangen. Dat je ze wat kennis bij wil brengen over de christelijke cultuur, inclusief de Bijbel, begrijpelijk. Maar geloof, als je daar zelf afscheid van hebt genomen?
Van moeder Cécile begrijp ik niets:
“Als Jinte straks wil bidden, dan mag ze dat. Ik zal haar dan vragen: ‘hoe doe je dat, wat zeg je dan? Laat maar eens zien’. We willen haar stimuleren om eigen keuzes te maken, door altijd in gesprek te blijven en haar keuzes niet te veroordelen. Het is juist een kracht om te laten zien dat wij als ouders niet geloven maar dat zij dat wel mag. Dat het naast elkaar kan blijven bestaan.”
Alsof een kleuter zichzelf spontaan het bidden aan gaat leren?
Het lijkt wel, alsof ze ergens hoopt dat haar kind gelovig wordt zodat zij als moeder fijn verantwoord kan laten zien dat ze daar heel verstandig mee om kan gaan…

Waarom zo moeilijk doen?
Waarom niet gewoon je kinderen laten dopen, tot hun 12e meenemen naar de kerk, en vanaf dan geleidelijk aan de vrijheid laten of en hoe ze daarmee verder gaan.
Of ben ik nu te simpel? Vast wel.

Vorig bericht Volgend bericht

4 Reacties

 • Reply Harry Harmsen 07/01/2011 at 12:08

  Volgens mij ben je helemaal niet te simpel, maar gewoon nuchter en verstandig.
  Je krijgt toch inderdaad spontaan jeuk van zo’n uitspraak van die moeder?
  “De kerk is daarvoor opgericht”, dat vind ik nou een heerlijk zinnetje.

 • Reply Henk Janssen 08/01/2011 at 10:27

  Het is haast niet te begrijpen,toch zien we dat hier steeds meer: kinderen van (ongelovige) niet kerkelijke ouders gaan naar de Christelijke basisschool en kinderen van gedoopte ouders gaan naar het openbaar onderwijs.
  Zien we hier niet iets gebeuren wat we ook al in de bijbel hebben gelezen: “Ik ben gevonden door hen die Mij niet zochten”. Zeker, het gaat daar dan om volken rondom het volk Israël. Maar toch: wat een uitdaging voor leden van de kerk van nu.

  Zo maar staat ons buurmeisje voor de deur met een blaadje in de hand: ‘Buurman, wilt u met mij dit liedje zingen? Papa en mama kennen dit niet.’

  En naar mijn mening is de kerk niet maar opgericht (zoals bijv. een sportclub) maar ons door God gegeven!

 • Reply Henk Janssen 08/01/2011 at 19:32

  Nog een opmerking, net terug van één van onze buren,…. “Buurman , ik ken een heel mooi liedje: Jezus is de goede Herder, Jezus hij is overal, Jezus is de goede Herder,leidt mij veilig naar de stal!”
  Wat lezen we ook alweer in Psalm 8: “Uit de mond van kinderen en zuigelingen hebt Gij sterkte gegrondvest”.
  En naar mijn inschatting wordt de kerk pas echt belangrijk als God voor ons belangrijk wordt, en niet anders om.
  Dit onderwerp raakt me heel diep.

 • Reply Gert Meijer 12/01/2011 at 11:32

  Beetje late reactie, maar nadenkend over kerk anno nu kan ik me prima vinden in reacties van Henk hierboven.
  Als je het bijbelse beeld van ‘lichaam van Christus’ hanteert, is glashelder dat een ledemaat van de kerk niet los van het lichaam (geamputeerd) kan bestaan. Of de gezinsmetafoor (broer en zus in geloof): je kiest niet zelf je gezin uit / adoptie is wel mogelijk… Oké, elk beeld kent z’n beperking, maar toch. Het Griekse kuriakè geeft wel aan dat kerkzijn meer is dan onze organisatie. That’s why wij de complete tienertijd kerkelijk onderwijs aanbieden, dus van 10 t/m 19.
  Dus wat mij betreft, idd ‘gewoon’ laten dopen 😉 en die doop leren gebruiken.

 • Laat een reactie achter