Blog

versterking

Vandaag was ik op bezoek in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen. Er was een programma georganiseerd voor vertegenwoordigers van fondsen om een plan te bespreken voor het aanstellen van geestelijk verzorgers in het gebied. Als provinciale Raad van Kerken Groningen-Drenthe werken we daar van harte aan mee.
Na een presentatie in Appingedam, ging het ’s middags met een bus door het gebied, waarbij we ter plekke de situatie in een woonwijk van Appingedam konden bekijken. In het dorpje Overschild was er een ontmoeting met een aantal bewoners, die ieder vanuit hun eigen situatie vertelden over hun ervaringen.
Indrukwekkende verhalen, waarin de onzekerheid en de angst, de woede en de frustratie voelbaar aanwezig waren.
Het onderstreept treffend de noodzaak van extra geestelijke zorg, ter ondersteuning van de pastorale aandacht die lokale kerken en parochies en hun voorgangers al geven én in samenwerking met maar tegelijk onafhankelijk van de ‘officiële’ hulpverlening, die vaak ook andere belangen dient. Geestelijke zorg dus, door ongebonden beroepskrachten die vooral luisteren naar de verhalen van mensen  om zo hun veerkracht te vergroten en die bij kunnen dragen aan de versterking van de gemeenschap. Het is hoog tijd…

Uit de voorlopige versie van het projectplan:
Wat is geestelijke zorg?
Geestelijke verzorging onderscheidt zich door haar primaire focus op existentiële noden, bronnen en verbanden en biedt ondersteuning in de manier waarop mensen vanuit hun waarden, betekenisgeving en levensovertuigingen zich tot hun situatie verhouden. Essentieel daarin is aandacht voor de context van de personen aan wie deze existentiële en spirituele zorg wordt verleend.

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter