Blog

verschil

Er is veel aandacht geweest voor de herdenking van 500 Jaar Reformatie. Deze week was het precies de dag, maar het hele jaar is het er al over gegaan. Voor mijzelf gaat het nog even door, met maandag een cursusavond in Groningen, dinsdag een lezing in Hoogeveen en woensdag in Zuidlaren… Luther houdt je van de straat.

Voor mijzelf is één van de meest sprekende aspecten dat we dit vijfde eeuwfeest van de Reformatie samen kunnen gedenken met katholieke medegelovigen. Dat is, als je de voorgaande vier eeuwherdenkingen beschouwt, echt uniek. Natuurlijk blijven de verschillen tussen de tradities, maar ze zijn niet meer reden om elkaar te verketteren of te bestrijden.

Dat er verschil is, werd me deze week weer op een verrassende manier duidelijk, toen ik bezig was met de voorbereiding op de preek van zondag, over de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes (Mat. 25, 1- 13). Begin van de week probeer ik altijd wat te lezen in diverse commentaren. Meestal heb je daar niks aan voor de preek, maar het helpt je om je te oriënteren.
In één commentaar, van een protestantse auteur, las ik dat de olie in de lampjes, waarvan de dwaze meiden dus te weinig mee hebben genomen, staat voor ‘het geloof’.  Even later las ik bij een katholieke commentator echter, dat de olie symbool staat voor ‘de goede werken’.

Toch wel saillant om dat op 31 oktober te lezen…

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter