Blog

vaag

De activiteiten die in de maand van de spiritualiteit worden georganiseerd, lijken zich vooral in de Randstad af te spelen.
Gistermiddag was er in Amsterdam een bijeenkomst over de vraag Socrates, Jezus, Boeddha. Wie kies je?  De aanleiding vormde het boek van Fr. Lénoir dat ik zelf onlangs las (zie mijn Recensie) en daarom had ik wel belangstelling, maar ik had zoiets van wil ik die lange reis wel maken? Gelukkig is er de krant, want in ons ochtendblad stond vanmorgen een uitgebreid verslag (zie ook Citaat van de week).
Reactie van één van de bezoekers: Ik stak mijn vinger op voor Boeddha, maar na het horen van Oosterhuis’ verhaal (die over Jezus sprak, BA), zou ik toch ook wel aan de voeten van Jezus willen zitten. Maar het is niet zo belangrijk wie je kiest; ik vind dat het bij alle drie uiteindelijk om hetzelfde gaat.
Klinkt mij – met alle respect – wat vaag in de oren.

vario-slaapbank_paars

Slaapbank Vario

In de krant van zaterdag een interview met Eckhart Tolle, die in Rotterdam sprak. Ook al zo ver weg. En zo mogelijk nog vager. Zijn boeken zijn wereldwijde best-sellers, maar zelf krijg ik jeuk van zinnen als: Het was niet zozeer dat ik een boek wilde schrijven als wel dat dat boek geschreven wilde worden.
Vermakelijk vond ik het om te lezen dat de verslaggeefster bij de lezing van Tolle (a raison 49 tot 79 euro) het voorbeeld van de man achter haar volgde en spontaan in slaap viel. Als ze dat bij het aansluitende interview met Tolle vertelt, reageert deze geheel in stijl: Je bent ingehaakt op een ander bewustzijnsniveau. Door in slaap te vallen, wat naar mijn idee geen echte slaap was, raak je op een dieperliggend niveau, voorbij het denken. Je begrijpt dan beter wat ik zeg; niet met je verstand maar met je hart, je wezen.

Ik begrijp nu dat ik gistermiddag de juiste keuze heb gemaakt. Ik ben niet naar Amsterdam gereisd, maar ben op de bank gaan liggen met een boek. Na een tijdje dommelde ik wat weg. Aan het einde van de middag bleek dat ik zomaar mijn boek uit had gelezen.

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter