Blog

slippers

Ook ik was gisteren bij het feestje van de jarige Wereldraad van Kerken.
Precies 70 jaar geleden vond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de oprichtingsvergadering plaats. Op dezelfde plaats werd nu een feestelijke viering gehouden. Voorafgaande deden we mee aan de Walk of Peace, die ons vanaf de Amstelhof, achter het pand van de Protestantse Diaconie, langs diverse markante plekken in de binnenstad voerde waar we kennis maakten met de diversiteit van de kerkelijke presentie in onze hoofdstad.

Een mooie manier om te laten zien waar het in de oecumene wezenlijk om gaat. Dat de goede boodschap van het Evangelie midden in de werkelijkheid van vandaag gestalte krijgt, in de diversiteit die bij de kerk en bij de wereld hoort.

Ik vond het waardevol om er bij te zijn.
Vanuit Assen waren collega pastoor Koos Tolboom en ik samen afgereisd. Met z’n tweeën vertegenwoordigden we onze plaatselijke oecumene… en natuurlijk maakten we er ook een gezellige dag van.

Bij de kerk was een strenge kaartcontrole.
Ik had mijn uitgeprinte entreebewijs thuis laten liggen, maar kon me toch naar binnen moffelen in de slipstream van bisschop De Korte en onze eigen preses Saskia van Meggelen.

Tijdens de viering was er – in plaats van de eucharistie – een andere vorm bedacht voor het moment om te delen. We kregen een paar slippers uitgereikt, waar je een voet van papier in kon leggen die je zelf beschreven had met een mooie tekst of voorbede, om deze vervolgens door te geven aan iemand naast je. Het had wel iets vrolijks, maar ik moest ook even denken dat we op deze manier ongewild verder bijdragen aan de plastic soup? Nou ja, je moet toch wat, als je niet samen avondmaal kunt vieren (over 70 jaar misschien wel?).
De viering was wat vol, met veel woorden en weinig ruimte voor devotie, met liederen die muzikaal niet heel erg boeiend waren, en zo hadden wij als twee oude brommende mannetjes nog wel wat meer op te merken.

Maar,… we hielden ons goed en ons gezicht in de plooi en dapper zongen we mee, want de camera’s van de EO waren nadrukkelijk bij ons in de buurt….

Zondagmorgen op TV. Je bent gewaarschuwd.

Op de website van de Nederlandse RvK is een mooie impressie te vinden van deze dag, waar je ook meer informatie kunt vinden over de Walk of Peace en de Viering.

Vorig bericht Volgend bericht

1 reactie(s)

  • Reply jan fischer 24/08/2018 at 13:33

    mooie impressie van deze bijzondete jubileum, Bert! Was er graag bij geweest, maar we zijn nog met vakantie …

  • Laat een reactie achter