Blog

Passie voor Vries

Als je, zoals ik, geregeld Radio 4 op hebt staan, word je deze dagen ‘dood’gegooid met reclame voor passieconcerten. Het voorjaar hangt in de lucht, zullen we maar zeggen.

Volgende week hebben wij in Vries de uitvoering van de Johannespassion. Best wel een beetje trots op ons eigen Bach-ensemble en op onze eigen Luuk Tuinder en zijn mensen, die het weer voor elkaar krijgen om deze bijzondere passie van de grote Bach in ons kleine dorp ten uitvoer te brengen.
Wat het helemaal bijzonder maakt is, dat dit gebeurt op de plaats waar het voor bedoeld is (in de kerk, en niet in de concertzaal) en op het moment waarvoor de passie geschreven is, nl. op Goede Vrijdag als de kerk de passie preekt. Dat betekent dat ik ook een – bescheiden – rol mag hebben als voorganger. Tussen de twee delen van de passie word er gepreekt. In Bach’s tijd duurde dat gerust een uur, maar mij is subtiel verteld dat ik wat dit aspect betreft niet gehouden ben aan de authentieke uitvoeringspraktijk…

Morgenavond verzorgt musicus en dorpsgenoot Chris van Bruggen een informatieavond, waarbij hij ons inwijdt in de bijzonderheden van de Johannespassie (do. 11 april, 20 uur Ontmoetingshuis naast de kerk).
Volgende week dus onze Goede Vrijdagviering (19 april) met daarin de integrale Johannes Passion. Aanvang 19 uur, en zoals het bij een kerkdienst betaamt, toegang vrij – maar natuurlijk hopen we na afloop op een gulle gift bij de uitgang, om dit soort bijzondere uitvoeringen ook in de toekomst mogelijk te laten blijven.

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter