Blog

Op weg naar Pasen – stille zaterdag

Bij iedere dag in de Stille Week een tekst, lied of fragment, ter overweging.

“Iemand echt zien betekent haar of hem aanzien voor wat hij of zij is: onder alle omstandigheden beelddrager van God. Veronica,. zo noemt de traditie de vrouw die ziet wat Jezus in zijn ellende nodig heeft en die hem de moeite waard acht hem dat ook te geven. Zij veegt met een teder gebaar zijn gezicht schoon. Alsof zij wil wegvegen wat te midden van de verschrikkingen de menselijkheid ervan verbergt en hem weer herkenbaar wil maken: als mens, als deze mens, als kind van God.

Veronica is de verbastering van vera eikon, ware beeltenis. Zij zag zijn ware beeltenis, zij ziag in hem de ware beeltenis van God en zij werd zo op haar beurt de ware beeltenis van Jezus, die barmhartig is zoals Hij leert dat zijn hemelse Vader barmhartig is (lucas 6: 36).
Volgens de overlevering bleef de afdruk van Jezus’ gezicht achter op de doek waarmee Veronica zijn gezicht schoonveegde. Zijn ware gelaat blijkt niet verborgen achter het bloed en het vuil, zijn ware gelaat drukt zich uit in het bloed en het vuil. Hij was icoon van God niet ondanks, maar dankzij de aantasting door pijn en lijden.”

(uit: Erik Borgman, Door het lijden. Meditaties bij de kruisweg, Adveniat Baarn 2018, p.19)

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter