Blog

op solder

We waren al wat eerder in de stad, dus was er tijd om nog wat rond te lopen. Zo kwamen we terecht in Museum Ons Lieve Heer op Solder, een voormalige schuilkerk van de katholieken in hartje Amsterdam.
Samen met mijn dochter was ik naar de grote stad om bij de presentatie van de glossy Mix aanwezig te zijn. Dat was later op de avond, in een soort moderne schuilkerk, de Nieuwe Liefde.

Mix is een eenmalige glossy over mensen die meervoudig religieus gebonden zijn: MRB in het vakjargon van de religiewetenschappers die dit verschijnsel onderzoeken. Mensen die religies mixen (de hard core MRB-ers) of elementen uit diverse religies combineren, waarbij er dan nog onderscheid gemaakt kan worden tussen een medium-variant (blijft bij zijn of haar ene traditie, maar mengt daar wat van de ander door) en de soft-variant (wil nergens bij horen, maar gooit alles vrolijk door elkaar). Tegenwoordig mag dat allemaal. Niemand hoeft zijn of haar geloof meer in een stil hoekje op zolder te verstoppen.

Om het niet al te wetenschappelijk en dus saai te maken, worden de voorlopige resultaten van het lopende onderzoek gepresenteerd door deze glossy, met interviews met (half)bekende Nederlanders die zich niet schamen MRB-er te worden genoemd, met glamorous foto’s, een enquete om je eigen religieuze flexibiliteit te testen en met de onvermijdelijke advertenties van organisaties die het onderzoek steunen dan wel brood zien in deze nieuwe spirituele niche-markt.

Het was leuk om er (met mijn dochter) bij te zijn. Het gesprek tussen Berthe van Soest, Narsingh Balwantsingh, André van den Braak en Nuweira Youskine, werd vakkundig geleid door Rikko Voorberg en bracht verheldering, maar riep ook – zoals het hoort – vragen op. Want wat is dat nu precies en hoe werkt het? Kun je echt met beide benen in twee (of meer) tradities staan, zoals André beweert, die boeddhist en christen is? Hij verduidelijkt het met het voorbeeld van twee talen, die je niet tegelijk kunt spreken, maar wel na en door elkaar. Akkoord, maar om in het beeld te blijven: iedereen heeft een moerstaal. Je kunt toch maar één taal als native speaker beheersen? Is het niet onvermijdelijk dat één traditie toch de boventoon gaat voeren, als het erop aan komt? André hield vol dat hij beide volledig omarmt. Op de vraag wat voor uitvaart hij voor zichzelf zou willen, antwoordde hij dan ook keurig volgens de door hem zelf beleden dubbele loyaliteit: ‘ik wil twee uitvaarten…’.

Op die manier kan het MRB nog een lucratief handeltje worden.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply