Blog

onbegrepen

schillebeeckxOp de dag dat dagblad Trouw een artikel wijdt aan de theoloog Edward Schillebeeckx, komt er weer een bestelling binnen. Hiernaast (>>) staat al een tijdje een advertentie voor onze serie van 8 kaarten van eigen ontwerp, met uitspraken van Schillebeeckx. De opbrengst van de verkoop komt deels ten goede aan de Stichting Edward Schillebeeckx die zich beijvert voor het behoud van zijn gedachtengoed.

Het artikel met de titel ‘de onbegrepen theoloog’, gaat over het belang daarvan. De aanleiding is het 100e geboortejaar van de Vlaams-Nederlandse katholiek (1914 – 2009).
Schillebeeckx was een geleerde theoloog die dikke boeken schreef, die niettemin in de jaren zeventig en tachtig druk gelezen werden. Hij was een vertegenwoordiger van de vernieuwingsbeweging binnen de katholieke kerk, maar hield tegelijk voeling met de traditie. Hij moest enkele malen in Rome op het matje komen, omdat men hem daar maar verdacht vond. Tot een veroordeling is het nooit gekomen, maar het waren wel teleurstellende ervaringen (“de paus luistert eigenlijk niet“- noteerde hij na een audiëntie) voor iemand “die de traditie verdedigde, maar werd behandeld als iemand die haar aanviel“, volgens Erik Borgman. Hij voelde zich onbegrepen.

Belangrijk is Schillebeeckx nog steeds om zijn poging een middenweg te vinden tussen fundamentalisme en relativisme. Hoe gaan we op een goede manier om met de (religieuze) diversiteit, zonder onze eigen christelijke identiteit te verliezen?

Bij de Radboud Universiteit ligt sinds enkele jaren een plein dat naar hem vernoemd is. Het plein is eigenlijk een rotonde, en dat noemt Borgman wel passend: “Schillebeeckx liet de verschillende wegen zien en wilde ook graag laten zien waar al die verschillende wegen toe leiden”.kaart
Een mooi beeld? Maar de wegen leiden vanaf de rotonde wel in allerlei verschillende richtingen.
Er is ook het beeld van de verschillende wegen, die allemaal vanuit eigen richting de ene berg (van de godswaarheid?) beklimmen, om aan de vooralsnog onbereikbare top samen te komen. God is immers te groot voor één religie….

PS.
Onze kaarten zijn sinds kort ook per stuk te koop bij boekhandel Goedhart (Assen, Hasselt, Zwolle).

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply