Blog

Jachtseizoen

Het nieuwe jaar is nog maar anderhalve maand oud, maar nu al heb ik de eerste afspraak voor het daarop volgende jaar 2020 in mijn digitale agenda staan. Om precies te zijn op 6 december van dat jaar.
Voor wie de moeite neemt om dat na te zoeken, inderdaad, dat is op een zondag.
In kerkelijk Nederland is het jachtseizoen geopend. De jagers heten hier preekvoorzieners, en zij hebben de opdracht om te zorgen dat er gastpredikanten m/v worden geboekt op de vrije zondagen van de eigen voorgangers.

We jagen elkaar met z’n allen op door daar al zo vroeg mee te beginnen. Er zijn weleens pogingen gedaan dat van bovenaf te reguleren, maar zo werkt dat niet in de kerk. Daar laat men zich niet zo makkelijk sturen, en als er één iemand begint met vroeg bellen of mailen, dan nemen anderen dat al snel over, om niet achter het net te vissen.

Niet alle collega’s doen aan dit wildwestspel mee. Zelf vind ik, dat als je wilt dat er op jouw vrije zondag een gastpredikant is, je ook je bijdrage moet leveren om dat mogelijk te maken in andere gemeenten. Van het totaal aantal vrije en vakantiezondagen, ben ik dus altijd een paar beschikbaar om elders voor te gaan. Daarnaast is het niet verkeerd om eens ‘buiten de deur te eten’. Je leert zo ook iets van de gevarieerdheid van de kerk kennen. Overal gaat het hetzelfde op zondagmorgen maar overal net even weer anders dan in je eigen gemeente.

Voor het geld hoef je het niet te doen, als je dat zou denken. De preekvergoeding is nu 127 euro plus reiskosten en dan moet je daarna nog langs de Belastingdienst. Als je gewend bent om iedere gastdienst opnieuw voor te bereiden, inclusief een nieuwe preek, kom je op een heel bescheiden uurloon uit, waarvoor de loodgieter niet zijn bed uit komt. Zeker niet op zondagmorgen…

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter