Blog

Invocabit

De eerste zondag van de Veertigdagenperiode lezen wij, zoals in veel kerken, uit het boek Exodus, de roeping van Mozes. Het verhaal van de brandende braambos, die inmiddels doorgeëvolueerd is tot een doornstruik. Stiekelbossies.

27 Jaar geleden stond ditzelfde verhaal ook op het rooster. Dat weet ik zo goed, omdat het toen – ook de eerste van de lijdenstijd – de zondag was waarop ik intrede deed in de protestantse streekgemeente Maas en Waal. Zulke vieringen zijn markeerpunten in een domineescarrière. Ik zal wel de enige zijn van al degenen toen aanwezig, die nog weet waar ik toen over gepreekt heb…? In mijn archief ontdekte ik dat ik wel vaker over deze tekst heb gepreekt, maar die keren waren uit mijn herinnering verdwenen. Omdat het een gewone zondag was, zoals die zondag toen in Wijchen dat voor de meeste anderen was…

Afgezien van de braambos (SV) die via braamstruik (NBG) doornstruik (NBV) is geworden, is het verhaal van Mozes niet veranderd. Maar betekent dat ook dat de boodschap hetzelfde is gebleven?

Vorig bericht Volgend bericht

2 Reacties

 • Reply hetty 07/03/2020 at 09:00

  Goedemorgen Bert,

  Graag laat ik hier een berichtje achter om je een hartelijke groet te zenden vanuit het maas en waalse.
  Waar je destijds over predikte bij je intrede weet ik niet meer, maar er was zeker een delegatie vanuit Dreumel naar Wijchen afgereisd om het bij te wonen.
  Ik herinner me jou nog als jonge beginnende predikant die veel vernieuwing bracht binnen de traditionele kerken in Maas en Waal. Ik vond je dynamisch en vond het heel erg dat je weg ging.
  Zo te zien op je facebook pagina heb je je draai helemaal gevonden in de noordelijke provincies.
  Ook ouder geworden natuurlijk, maar dat worden we allemaal. Ik wens je een goede 40 dagen tijd toe.
  Hartelijke groet Hettie

  • Reply Bert Altena 07/03/2020 at 10:26

   Dag Hettie,
   Dank voor je bericht. Leuk om te lezen.
   Tja, jong en dynamisch … those were the days.

   Alle goeds in Dreumel gewenst,

  Laat een reactie achter