Blog

god is weer thuis

Onlangs kreeg ik een boek terug dat iemand van mij geleend had. Dat was ik vergeten, en het boek had ik niet gemist.
Het blijft iets vreemds.
Er zullen vast wel meer boeken door mij ooit uitgeleend op andere plaatsen rondslingeren. Wat niet weet, wat niet deert. Maar tegelijk zijn er ook boeken elders, sommige al jarenlang, terwijl ik feilloos weet welke en waar. Zo moet er in de boekenkast van een huisarts die praktijk houdt in Hengelo nog een boek over de Impressionisten staan, dat hij ooit van mij heeft geleend. Ergens in Doetinchem staat een editie van de Prediker, in streektaal, uit mijn boekenkast afkomstig. En in Emmen heeft iemand mijn boekje Is God thuis? met cabaretteksten over kerk en geloof.

Nu zul je zeggen, wat let je om die boeken terug te vragen?
Tja, ook dat is iets vreemds.
Ik wil die mensen – oude kennissen met wie het contact verloren is – niet voor het hoofd stoten. Zij zijn het waarschijnlijk al lang vergeten dat ze die boeken ooit van mij hebben geleend. Het kan trouwens evengoed dat ik op dezelfde manier, ongeweten, boeken van anderen onterecht als de mijne beschouw. Dan daarbij, het is in bovenstaande gevallen al zo lang geleden. Dikke kans dat die boeken inmiddels ook weer doorgemigreerd zijn naar zolderkamertjes of kringloopwinkels of misschien wel naar de papiercontainer… Daarbij, echt missen doe ik ze niet. En er aan denken is ook een vorm van bezit…

Toch, toen ik laatst bij een boekenmarkt het boekje met die cabaretteksten zag liggen, heb ik het snel aangeschaft. Voor 50 cent is God nu weer thuis…

Uit dat boekje, samengesteld door Kick van der Veer en uitgegeven in 1997, deze tekst van Ivo de Wijs:

Sinterklaasfeest

Het eerste Sinterklaasfeest met z’n beiden
Het laatste ook – er was een kind besteld
De pakjes waren merendeels bescheiden
(Een timmerman verdient niet zoveel geld)

Zij kreeg het eerste pakje: nieuwe schoenen
Hoe stralend vloog ze op haar minnaar af
Wat later gaf hij háár een aantal zoenen
Bij pakje nummer twee: een wandelstaf

Zij kreeg een aantal lange, witte doeken
Oooh, windsels! riep zij met ontroerde stem
En hij kreeg één van die bekende boeken:
De Guide Michelin van Bethlehem

Toen haalde hij met ware doodsverachting
Een reuzegroot cadeau van het terras
Wat zou dat wezen? vroeg zij vol verwachting
Een ezel! Ja, die komt beslist van pas

Het eerste feestje dat zij samen deelden
En hoeveel pakjes schonk St. Nicolaas hun:
Kijk nou, een bijbel! bloosde zij van weelde
Maar Jozef toch…wat is dat ding nog dun!

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter