Blog

experiment

Deze week was ik bij De Verdieping in Assen, waar Hans Boutellier een lezing hield over zijn boek Het seculiere experiment. Boutellier is directeur van het Verweij-Jonker instituut en houdt zich bezig met onderzoek en beleidsadviezen op het brede terrein van het openbaar bestuur. Veiligheid is een thema waar hij zich in heeft gespecialiseerd.

In Het seculiere experiment betoogt hij dat ondanks vijftig jaar secularisatie en ontkerkelijking in Nederland toch niet de pleuris is uitgebroken. Als tiener hield zijn vader hem voor: ‘Jongen, als er niemand meer in God gelooft, wordt het een zooitje’. Een halve eeuw later toont de zoon het ongelijk van zijn vader aan, want: we leven niet in een ideale wereld en er is nog van alles mis in NL, maar een zooitje is het niet geworden. We zijn wel van God af maar niet helemaal van God los. De gedaalde criminaliteitscijfers bewijzen zijn grondstelling. Dat het gevoel van mensen vaak anders is, is deel van een ander, samenhangend probleem dat hij wel signaleert. Sinds we niet meer in God geloven, weten we niet meer goed waar we dan nog wel in kunnen geloven. Of zijn we dat zelf geworden? Maar lukt dat wel bevredigend, geloven in je zelf? Schuilt daarin niet een deel van het maatschappelijk ongemak van onze tijd?

Het was een interessante avond. Als ik tijd heb schrijf ik nog eens wat uitgebreider over boek en thematiek.

Maar nu wat anders.
Want na afloop van de avond – ik was nog wat blijven hangen aan de bar en ging als een van de laatsten weg – bleek mijn jas niet meer in de garderobe te hangen. Nou zul je het krijgen! Was ie soms gestolen? Hoezo dalende criminaliteit?

Ik meldde de vermissing bij de balie en liet mijn gegevens achter, voor het geval de jas teruggebracht zou worden.

Na twee dagen zonder bericht van de uitbater, ging ik vanmiddag toch zelf nog maar even kijken. En wat blijkt? Daar hangt mijn jas. Op de plek waar die avond een ander jasje hing, dezelfde kleur en een vergelijkbaar model, maar dat toch echt niet de mijne was (zoveel had ik niet gedronken, om dat goed te kunnen zien…).

Geen criminaliteit dus, maar gewoon iemand die zich vergist had en een verkeerde jas had aangeschoten.
Boutellier heeft gelijk. Na dit avontuur kan ik beamen, het is geen zooitje geworden, tenminste voor zover het het publiek van De Verdieping betreft.

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter