Blog

Effe buurten…

Gisteravond waren we met een groep van 40 Assenaren op bezoek bij moskee El Moslimiem. Het bestuur van de moskee organiseerde een open avond naar aanleiding van de gebeurtenissen in Christchurch, Nieuw Zeeland, waar 50 moskeebezoekers op brute wijze werden vermoord. In de week daarop volgden de gebeurtenissen in Utrecht, die veel onrust veroorzaakten. Alle aanleiding dus om in gesprek te gaan.
Kunnen zulke dingen ook in ons eigen Assen gebeuren? En als je je dat kunt voorstellen, wat uiteraard niemand hoopt, wat kunnen we er dan aan doen om zoiets te voorkomen?

Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan, was één van de eerste opmerkingen. Er zijn allerlei groepen en partijen die de angst die er in de samenleving is, vergroten en vooroordelen versterken. Om dat tegen te gaan is ontmoeting de beste remedie, want dan leer je de ander kennen en dat nuanceert het beeld bijna altijd.
Eén van de aanwezigen stelde een vraag over een oproep tot geweld tegen ongelovigen, die in de Koran staat. Hoe moet je daar mee omgaan? De moslims legden uit dat je zulke teksten niet moet isoleren, maar in hun context moet verstaan. Verder verwezen ze vooral naar Korangeleerden, die daar meer over zouden kunnen zeggen.
Ik kon het niet laten om op te merken, dat er ook in de Bijbel teksten staan die oproepen tot geweld of die vrouwonvriendelijk zijn. Opvattingen waar we nu niet meer achter staan. We hebben in een lange geschiedenis geleerd om genuanceerd met teksten om te gaan. Letterlijke lezing van religieuze teksten is levensgevaarlijk.
Daarom is het belangrijk om de gematigde krachten te versterken. Dat geldt in religie, maar ook in de politiek. In een tijd waarin juist het extreme geluid krachtig klinkt, vraagt dat om geduld en vasthoudendheid. Ik ben daarom radicaal gematigd, bedacht ik later.

Aan het einde van de avond klonk applaus als waardering voor het initiatief en de gastvrijheid van het moskeebestuur. Moeten we vaker doen, effe buurten…

Hier een link naar het bericht in het Dagblad van het Noorden.
De foto is gemaakt door Hilbrand Dijkhuizen

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter