Blog

Een goed gesprek…

…is het nieuwe jaarthema van de landelijke kerk. Uit gemakzucht hebben we dat maar overgenomen als motto voor onze startdienst aanstaande zondag. Maar ook omdat het goed bruikbaar is. Want, een goed gesprek, dat hoort toch bij de kernkwaliteiten van de kerk?

Hoe belangrijk de kunst van het goede converseren is, konden we deze week weer ervaren.
Eerst de publieke opzegging van zijn lidmaatschap van de rk-kerk door VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hij plaatste zijn bedankbrief, met felle kritiek op mgr. Eijk, op zijn Facebookpagina.

Daarna de onfrisse toon tijdens de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag, aanleiding voor de Kamervoorzitter Arib om de Kamerleden op te roepen hun taalgebruik te beheersen.

Toevallig (?) ging het gisteravond in het Jongerendebat dat we ter gelegenheid van de Vredesweek organiseerden ook over deze onderwerpen. Vrede en Social Media. Via de smartphone mocht je meepraten, bv over de stelling: Haatzaaien op Social Media moet verboden worden.
Het leverde een interessant gesprek op met David, van Egyptische (Koptische) komaf, die refereerde aan de situatie in zijn thuisland en sterk voorstander is van het verbieden van bepaalde sites. Ik had juist ingetikt dat ik tegen verbieden ben, maar wel voor bestrijden. Kwaad moet je niet met kwaad beantwoorden, maar met het goede. Verbieden doodt het debat; ideeën veranderen daardoor niet, worden misschien eerder bevestigd in hun vermeende gelijk. Natuurlijk moet je een streep trekken als de wet wordt overtreden (oproep of overgaan tot geweld; doodsbedreigingen etc.), maar vrijheid in onze open samenleving is iets om te koesteren en te beschermen.

We kwamen er niet uit, dat wil zeggen, we bleven van mening verschillen. Maar we waren het wel samen eens, dat het goed is om dat over en weer te erkennen. Dus toch, een goed gesprek….

Hieronder een paar foto’s van de avond, met spreker Philip Messak

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter