Blog

wees gegroet

Hoe je op je vrije zondag uren kunt doorbrengen in diverse kerken…

Gisteren een dag op stap geweest met een kennis uit Assen. In een gekke bui had ik met hem afgesproken om een Tridentijnse mis te bezoeken, die wordt gevierd volgens de oude ritus van voor het Tweede Vaticaanse Concilie (1965). Voor hem een jeugdherinnering, met gemengde gevoelens, begreep ik. Voor mij een kennismaking met een manier van vieren die wel heel erg ver afstaat van mijn beste oecumenische ervaringen. Zeg maar, hardcore katholiek.

Voor een dergelijke mis kun je maar op een paar plaatsen in ons land terecht. Wij kozen voor Den Bosch (Hintham). Vooraf gingen we eerst nog even de St. Jan in (kerk 1), waar we een glimp opvingen van ‘onze’ bisschop De Korte, om daarna op het terras in de schaduw van de kerk een Bossche bol te nuttigen. Vervolgens naar Hintham voor de mis volgens de oude ritus (kerk 2). Als protestant kon mij de preek nog het meest bekoren, en dat niet alleen omdat dit als enige niet in het Latijn werd gedaan, maar ook door de verrassende actuele toepassing van de priester.
Op de terugweg deden we Megen aan, waar we de kapel van het Heilig Bruurke bezochten (nummer 3) en de daarnaast gelegen kerk van de Paters Franciscanen (kerk 4). Uit het dorpshuis klonk Fanfaremuziek uit de open ramen. Opdat we maar zouden weten dat we in Brabant zijn.
Daarna met het pontje naar het Land van Maas en Waal om tenslotte rondgeleid te worden in de St. Victor te Batenburg (kerk 5) door mijn goede vriend Jan van de Bovenkamp.
Ja, we hadden het hoogtepunt voor het laatst bewaard.

Bij thuiskomst wilde ik meebetalen voor de brandstofkosten. “Ben je gek, je bidt maar een Weesgegroetje voor mij…”
Bij dezen:

Wees gegroet, Maria, vol van genade.
De Heer is met u.
Gij zijt de gezegende onder de vrouwen,
en gezegend is Jezus, de Vrucht van uw schoot.
Heilige Maria, Moeder van God,
bid voor ons zondaars,
nu en in het uur van onze dood.
Amen.

Vorig bericht Volgend bericht

1 reactie(s)

  • Reply Tom 17/04/2018 at 19:52

    Dank je wel Bert.
    Het was een angename trip in goed gezelschap!

  • Laat een reactie achter