Blog

de kracht van luther

Het is aftellen naar 31 oktober. Dan is het precies 500 jaar geleden dat de Reformatie begon. Tenminste, op die dag in 1517 bracht Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de misstanden in de toenmalige kerk naar buiten. Algemeen neemt men dit moment als het startsein van de Hervormingsbeweging die door en na Luther op gang kwam in grote delen van Europa.

In het afgelopen jaar is daar veel aandacht aan besteed in de aanloop naar het vijfde eeuwfeest. In het Catharijneconvent in Utrecht is een expositie ingericht die het verhaal van Luther en zijn invloed in de Lage Landen vertelt.

Zaterdag 28 oktober organiseren we een excursie om de expo te bezoeken.
We vertrekken om 9.00 uur vanaf station Assen. In Utrecht aangekomen gaan we naar de Dom, waar we een rondleiding krijgen. Na de lunch gaan we naar het nabijgelegen Catharijneconvent, waar we eerst een lezing krijgen. Daarna gaan we onder begeleiding van een gids de expositie bezoeken. Deze tentoonstelling brengt Luther en zijn tegenstanders voor het voetlicht. Zij toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De koppeling met de huidige tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn hierbij steeds voelbaar.
Aan het einde van de middag reizen we weer terug naar het Noorden.
Kosten voor treinreis, lunch en entree zijn voor eigen rekening.
Kosten van de lezing en gids worden per persoon omgeslagen.

Heb je belangstelling om mee te gaan, laat het even weten…

Vorig bericht Volgend bericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter