Blog

Baanden vol met wind

Op de zaterdag voor Pinksteren krijgen we een fietsende abt op bezoek in Mooi Verhaal. Mink de Vries, oud-Assenaar, zet zich in om het gedachtegoed van de Moderne Devotie, een Middeleeuwse vroomheidsbeweging, onder de aandacht te brengen. Hun denkbeelden hebben via kloosterlingen als abt Boyng, ook de Noordelijke Nederlanden bereikt, zoals in het klooster Maria in Campis, de eerste bewoning van wat later Assen is geworden.

Fietsend van Sibculo, via Assen, naar Haren, komt Mink alias abt Boyng ook even langs in de winkel. Maar als hij zijn verhaal op de markt heeft gedaan, blijkt zijn fiets te zijn gestolen. Nu hecht een echte monnik niet aan bezit, maar het is wel wat lastig als je nog verder moet. Dankzij de VVV Assen wordt een fiets gehuurd, zodat hij zijn tocht kan vervolgen.

Die avond, terug met de trein, stopt hij op station Assen om de leenfiets af te geven aan één van de begeleiders. Buiten het station ziet hij iemand op zijn fiets fietsen, met zijn schoudertas om! De nietsvermoedende (?) man blijkt de fiets net gekocht te hebben voor twee tientjes.

Abt Boyng/Mink koopt voor hetzelfde bedrag zijn eigen fiets terug en zijn – helaas lege – schoudertas. Zijn commentaar: “Soms gebeuren de dingen zoals ze gebeuren, dank voor jullie ondersteuning en goede Pinksteren. De Wind waait alle kanten op”.

Vorig bericht Volgend bericht

1 reactie(s)

  • Reply Heleen van de Velde 14/06/2019 at 12:08

    Mooi verhaal!

  • Laat een reactie achter