Blog

afreizen

Als een theoloog het heeft over de Amsterdamse school, dan wordt daarmee niet de typerende baksteenarchitectuur uit begin vorige eeuw bedoeld, maar een specifieke opvatting over Bijbelvertalen en Bijbeluitleg. De ‘Amsterdamse school’ vindt dat je de Bijbel zo letterlijk mogelijk moet vertalen en de typische taalkenmerken van het Grieks en vooral het Hebreeuws als uitgangspunt voor de exegese moet nemen.
Als er dus in de Bijbel verteld wordt over profeten die door God op weg worden gestuurd, of van Jezus die een dorp verderop gaat, dan is dat volgens de Amsterdammers veel te vlak (plat) vertaald. Nee, je moet vertalen dat ze ‘opgaan’ of ‘afdalen’, naar gelang wat er staat, want met dat ene woord wordt al de toon gezet. Je gaat op naar Jeruzalem, je daalt af naar Egypte, dat idee.

Wie nuchter beweert dat dit meer met de geografie van het land te maken heeft, omdat Jeruzalem nu eenmaal op een berg ligt en Egypte net als ons land een rivierdelta op zeeniveau is, heeft er niks van begrepen. De Amsterdammers en hun aanhangers (indertijd vooral verbonden aan de plaatselijke Universiteit, vandaar de naam) maken je dat dan met profetische ijver wel duidelijk.

Ik ben geen Amsterdammer, maar een bepaalde tic van deze exegetische school heb ik wel meegekregen. Misschien verklaart dat mijn lichte ergernis bij het lezen van een krantenkop boven een overigens lovende vijf-sterrenrecensie over het theaterstuk Het Pauperparadijs dat momenteel in Veenhuizen wordt uitgevoerd: “Meer dan de moeite waard om naar Drenthe af te reizen”.
Hoezo, afreizen?
Ik woon daar toch al!

Nu is afreizen wat anders dan het Bijbelse afdalen, met zijn negatieve bijbetekenis, maar ergens klonk het mij toch zo in de oren.
Is dat het regionale minderwaardigheidsgevoel dat, zoals elk minderwaardigheidsgevoel, de geringste aanleiding aangrijpt om zich te laten voeden? In plaats van blij zijn met een positieve recensie, waarmee onze provincie in cultureel opzicht wordt gezien, val ik over een onschuldige kop. Beetje zielig…

Ondertussen hebben wij, mede door de recensie en door enthousiaste reacties van mensen die al geweest zijn, kaarten besteld. Hoewel ik denk dat ik het verhaal van Veenhuizen in grote lijnen wel ken, is het altijd goed om het je opnieuw te laten vertellen. Net eigenlijk, als met de Bijbelverhalen….
Binnenkort reizen (dalen?) wij dus af naar Veenhuizen.

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply